Skip to content

Världens bästa klubblagsturnering i fotboll

UEFA Champions League är en av de allra populäraste fotbollsturneringarna alla kategorier. Där möts de bästa lagen i Europa varje år där en slutsegrare utses på vårkanten. Detta lag kan då titulera sig som bäst i Europa.

Turneringens upplägg

Varje säsong av Champions League inleds på sommaren med kvalspel. Där spelar mästarlagen från de lite mindre europeiska ligorna för att försöka kvalificera sig för huvudturneringen. Sedan fylls det hela tiden på med lag från lite större ligor för varje runda. Även lagen som kommit tre och fyra i de allra största ligorna går in bland de sista kvalrundorna. Dessa ligor har dock även ett par lag vardera som går direkt in i huvudturneringen. Denna spelas som ett gruppspel med åtta grupper, där fyra lag ingår i varje grupp. Man möts två gånger vardera – hemma och borta. De två bästa ur varje grupp går sedan vidare till åttondelsfinal. Trean får fortsätta i UEFA Europa League, medan jumbon har spelat klart. Sedan spelas åttondels-, kvarts-, och semifinal i dubbelmöten där man lägger ihop de bägge resultaten. Finalen spelas sedan som en match på en arena som bestämts i förväg.

Turneringens upplägg har förändrats ett antal gånger. Först fick bara mästarlagen från de olika ligorna delta och den spelades i slutspelsform direkt. Sedan gjordes turneringen om till säsongen 1992/93, då man införde ett gruppspel. Från säsongen 1997/1998 fick de bästa ligorna ha mer fler lag. På den officiella hemsidan för UEFA Champions League kan du läsa mer om turneringen.

Turneringens popularitet

Ett sätt för tittarna att själva tävla i Champions League är att skapa sitt eget fantasylag på en populär fantasy champions league sajt.

Champions League är oerhört populärt i hela Europa och även utanför. Det har verkligen visat sig vara ett framgångsrecept för tittarna. I Sverige är det Viasat som har rättigheterna för Tv-sändningarna, med mycket fina tittarsiffror. Man förstår även intresset om man går in på någon av de största kvällstidningarna.