Skip to content

Svensk fotboll

Fotboll är den klart populäraste publiksporten i Sverige och har så varit i princip sedan sporten kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Totalt finns över hela landet runt 300 000 licensierade fotbollsspelare.

Lite historik

Första svenska mästerskapet i fotboll spelades 1896 med Örgryte IS som segrare. Första landskampen ett svenskt landslag spelade i fotboll var mot Norge i Göteborg 12 juli 1908, i vilken det blev vinst mot grannlandet med 11-3. Allsvenskan spelades för första gången säsongen 1924/25 med Göteborgslaget GAIS som segrare. Flest allsvenska seriesegrar har skånska Malmö FF med totalt 20 segrar följt av IFK Göteborg med 13 segrar och IFK Norrköping med 12 segrar. Den allra största fotbollshändelsen i Sverige, i alla fall sett till omfattning och antal utövare, är ungdomsturneringen Gothia Cup, som äger rum i Göteborg varje sommar med över 1 600 deltagande lag från ett 70-tal länder världen över. Den största händelsen genom tiderna i svensk fotboll får nog anses vara det VM-brons man lyckades vinna 1994, en sommar som i Sverige aldrig kommer att glömmas, och knappast upplevas igen. Det lag man hade och den prestation man gjorde kommer troligen inte att vara möjlig att upprepa med dagens rådande fotbollsklimat. I dagsläget är det utom allt tvivel Zlatan Ibrahimovic som är den bäste spelaren i landet och när han om några år avslutar sin karriär så är det också mycket möjligt att han kommer att bland många erhålla titeln som den bäste svenske fotbollsspelaren genom alla tider.

Nationalsporten

Fotboll ses idag som en av Sveriges nationalsporter. Med nationalsport syftas en sport som utövas av många och bidrar till landets identitet. Med tanke på framgångar och dylikt så kanske fotbollen bör hamna bakom sporter som skidåkning och ishockey, men å andra sidan så engagerar fotbollslandslagets framgångar människor i en mycket högre utsträckning än någonting annat i det här landet. Det är egentligen bara att se tillbaka till VM 2006 som hölls i Tyskland. I matchen mellan Sverige och Paraguay så var närmare 60 000 av de 72 000 på läktaren svenskar. I Tyskland alltså. Detta kan ni se bild- och ljudbevis på här.