Skip to content

EM-kvalet

Som bekant så spelades i somras fotbolls-VM, och det utan någon svensk inblandning förutom att det fanns ett svenskt domarteam som gjorde bra ifrån sig. Nu har EM-kvalet startat, och förhoppningen är förstås att svenska landslaget ska ta sig EM i Frankrike.

Och det har börjat ganska hyfsat, efter första omgången så ser tabellen ut på följande sätt:

Som ni ser så spelade Sverige 1-1 i den första matchen, vilket väl av någon kan ifrågasättas om det verkligen är bra. Men det som var bra med detta var att den första matchen spelades på bortaplan mot Österrike, en av de svåraste motståndarna i gruppen, så att ta en poäng på deras hemmaplan är definitivt ett bra resultat.

Dags att möta Ryssen

Nu är det dags för den första hemmamatchen i kvalet och den spelas mot gruppfavoriten Ryssland. Enligt spelbolagens odds hålls dock Sverige som favoriter åtminstone i denna match – troligtvis för att den spelas på hemmaplan, Friends Arena. Men frågan är ändå om det är vist att sätta sina slantar på Sverige i det här läget, för det är nämligen så att det är mycket tveksamt om lagkapten Zlatan Ibrahimovic kommer till start.

Zlatan har problem med en skadad häl och med bara någon dag till avspark så är det fortfarande alltså mycket osäkert om han kommer stå med på planen när domaren blåser igång matchen i den höstiga snålblåsten den nionde oktober på Friends Arena.

Hade det varit för ett år sedan så hade vi nästan garanterat kunna räkna med att Zlatan varit med från start, men som Sportbladets Simon Bank skriver så har Zlatan nyligen fyllt 33 och har börjat bli varse att även om han fortfarande är en av världens bäste så tar det längre tid att återhämta sig från skador nu, längre tid att komma i form. Och som han säger det själv i en intervju inför matchen:

– Spelar man skadad så får man betala för det i slutändan.